3.11.2022

Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Projekt "Obojimo život" provodi udruga Zdravi Grad iz Splita u partnerstvu s udrugom Geopark Viški arhipelag. Cilj projekta je doprinijeti podizanju svijesti o problemu depresije i poremećaja iz depresivnog kruga, važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja te prevencije u fazi prvih simptoma

Zaključili smo kako je važno razbiti neke mitove vezane uz mentalno zdravlje.

MIT: Tjelovježba pomaže u otklanjanju mentalnog poremećaja.

ČINJENICA: Iako postoje nalazi koji sugeriraju da umjerena fizička aktivnost može biti zaštitni faktor u mentalnom zdravlju zbog ishoda poput osjećaja postignuća, većeg samopouzdanja, „ugodnih“ neurokemikalija te ostvarenih tjelesnih dobrobiti, nisu svi ljudi jednaki. Za nekoga vježbanje može imati značajan učinak, dok drugi pojedinac neće osjetiti nikakve pozitivne promjene u mentalnom zdravlju. Drugim riječima, svaka osoba je različita.

Štoviše, prekomjerna tjelesna aktivnost ne šteti samo na tjelesnoj razini, već je i rizičan faktor za mentalno zdravlje. Checkroud i suradnici (2018) navode u svom radu da „više tjelovježbe nije nužno uvijek značilo bolje“. U tom istraživanju su utvrdili povezanost između ekstremnih razina tjelovježbe i lošijeg mentalnog zdravlja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda,Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Autor naslovne fotografije: Venti Views (Unsplash)

Obojimo život
Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Posljednje novosti

23.4.2024

Radionice na temu morskog otpada na plaži Batarija

više
18.4.2024

Radionica o morskom otpadu na plaži Jurkovica

više
15.4.2024

Eko akcija čišćenja morskog otpada iz komiške luke

više
Ostale aktualne novosti