19.4.2022

Escale à Sète

Najveći mediteranski festival maritimne baštine održao se od 12.-18. travnja 2022. godine u gradu Sète na jugu Francuske. Ovaj festival okuplja preko 100 tradicionalnih brodova među kojima su i neki od najvećih svjetskih jedrenjaka, na stotine izlagača te oko 400 000 posjetitelja. Ove godine su na festivalu Escale à Sète Hrvatsku predstavljali udruge Geopark Viški arhipelag i Palagruza, Cronaves, posada gajete Mila s Prvića te klapa Kaštelanski pivači.

Bogatu baštinu UNESCO-va geoparka Viški arhipelag približili smo posjetiteljima kroz organizirane radionice udruge Palagruza, a među najzanimljivijima su bile radionice na kojima su najmlađi posjetitelji festivala iscrtavali dijelove broda za buduću izgradnju te oslikavali novo jedro za komišku sandulu "Molo Palagruza" u sklopu međunarodnog projekta "Paint a future" kojim ih se potiče na likovno izražavanje o svijetu kakvog žele u budućnosti.

Okusi i mirisi UNESCO-va geoparka Viški arhipelag su dočarani posjetiteljima kroz prezentaciju i degustaciju raznih proizvoda lokalnih proizvođača, a posebne pohvale od strane posjetitelja su dobili i proizvodi Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo pod oznakom međunarodnog GEOfood branda. Uz već gotove proizvode, pripremala su se i tradicionalna viška jela, brujet, pogača od slane ribe, pečena srdela i skuša te tabinja. Cijeli doživljaj je upotpunjen izložbama fotografija Viškog arhipelaga Borisa Kragića i Joška Marovića Ojige te izložbom uzlova u bocama Damira Višića.

U galeriji pogledajte fotografije Borisa Kragića, Ljubice Vuko i Lane Schmidt

GEOfood
Escale à Sète

Posljednje novosti

23.4.2024

Radionice na temu morskog otpada na plaži Batarija

više
18.4.2024

Radionica o morskom otpadu na plaži Jurkovica

više
15.4.2024

Eko akcija čišćenja morskog otpada iz komiške luke

više
Ostale aktualne novosti