16.11.2022

Mentalno zdravlje

Projekt "Obojimo život" provodi udruga Zdravi Grad iz Splita u partnerstvu s udrugom Geopark Viški arhipelag. Cilj projekta je doprinijeti podizanju svijesti o problemu depresije i poremećaja iz depresivnog kruga, važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja te prevencije u fazi prvih simptoma

Stigma vezana za mentalno zdravlje je široko raširen problem. Istraživanja su pronašla značajno visoke razine javne stigme prema slučajevima shizofrenije i depresije u 15 različitih država globalno (Pescosolido, 2009).

Stigma djeluje prvenstveno negativno na same osobe s psihičkim poteškoćama jer je povezana sa smanjenom sklonosti ka traženju pomoći stručne osobe kao što je psiholog ili psihoterapeut, što znači da osoba neće moći tretirati simptome zbog kojih pati (Schomerus i Angermeyer,2008). Nadalje, osoba može imati probleme zbog neprihvaćanja okoline i isključivanja iz svakodnevnih aktivnosti iz zajednice zbog čestih stereotipa portretiranih u medijima kao što su agresivnost, infantilnost, i sl. (Hyler, Gabbard i Schneider, 1991).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda,Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Autor naslovne fotografije: Jared Rice (Unsplash)

Obojimo život
Mentalno zdravlje

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
2.9.2023

Izvještaj o provedenoj akciji čišćenja uvale Duboka

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
Ostale aktualne novosti