31.8.2022

Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Projekt "Obojimo život" provodi udruga Zdravi Grad iz Splita u partnerstvu s udrugom Geopark Viški arhipelag. Cilj projekta je doprinijeti podizanju svijesti o problemu depresije i poremećaja iz depresivnog kruga, važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja te prevencije u fazi prvih simptoma

Zaključili smo kako je važno razbiti neke mitove vezane uz mentalno zdravlje.

MIT: Teškoće i poremećaji mentalnog zdravlja rezultat su osobne slabosti ili nedostatka osobnosti.

ČINJENICA: Mentalne bolesti možemo usporediti s bolestima poput dijabetesa ili srčanih bolesti. Teško da ćemo ikada čuti da se o osobi koja boluje od visokog krvnog tlaka govori kao o slaboj ili da će je se stigmatizirati zbog bolesti.  Jednako kao što ni tjelesne bolesti nisu znak slabosti pojedinca, tako ni mentalne bolesti ne govore o snazi ili slabosti svake pojedine osobe. Teškoće mentalnog zdravlja sastavni su dio ljudskog iskustva te se mogu javiti kod svake osobe. Do teškoća mentalnog zdravlja i do pojave mentalnih bolesti dolazi zbog kombinacije brojnih čimbenika – bioloških (na primjer, genetika), psiholoških (na primjer, crte ličnosti) i socijalnih (na primjer, iskustvo zlostavljanja, traume i slično).

MIT: Najčešće su uzrokovane nutritivnim čimbenicima.

ČINJENICA: Iako je ispravna i uravnotežena prehrana nužna za zdravlje, posebno u najranijoj dobi i djetinjstvu, neadekvatna prehrana nije uzročnik mentalnih poremećaja. No, dijeta lišena nekih vitamina može rezultirati tjelesnim simptomima nalik na neke psihičke poremećaje, npr. nedostatak vitamina B može pridonijeti tremoru koji je asociran s anksioznosti.

MIT: Mentalne poteškoće ne utječu na mene ako ja to ne dopustim.

ČINJENICA: Često smo pod dojmom da se nekim mentalnim poteškoćama možemo oduprijeti ako se dovoljno potrudimo, kao na primjer depresivnosti. No, simptomi psihičkih poremećaja kao depresivnosti su često posljedica stvarnog neurokemijskog disbalansa u našem organizmu (kao što su preniske razine dopamina, serotonina i sl.), a ne nedostatka volje. Ovakva vrste mitove nam štete jer stereotipiziraju osobe s depresijom kao lijene, slabe ili jednostavno nemotivirane.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Obojimo život
Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Posljednje novosti

23.4.2024

Radionice na temu morskog otpada na plaži Batarija

više
18.4.2024

Radionica o morskom otpadu na plaži Jurkovica

više
15.4.2024

Eko akcija čišćenja morskog otpada iz komiške luke

više
Ostale aktualne novosti