23.9.2022

Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Projekt "Obojimo život" provodi udruga Zdravi Grad iz Splita u partnerstvu s udrugom Geopark Viški arhipelag. Cilj projekta je doprinijeti podizanju svijesti o problemu depresije i poremećaja iz depresivnog kruga, važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja te prevencije u fazi prvih simptoma

Zaključili smo kako je važno razbiti neke mitove vezane uz mentalno zdravlje.

MIT: Osobe s mentalnim bolestima ne mogu podnositi stres i ne mogu funkcionirati kao drugi učenici, zaposlenici.

ČINJENICA: Simptomi mentalnih bolesti se mogu odraziti na našu efikasnost na poslu, ali to je identični slučaj i kod fizičkih bolesti. No, uz pridržavanje preporuka stručnjaka i terapiju (bilo farmakoterapiju ili psihoterapiju), osobe s mentalnim bolestima se mogu uklopiti i pridonijeti društvu isto kao i ostali te ostvariti svoj potencijal.

MIT: Pružanje pomoći ili učenja vještina samopomoći su gubitak vremena. Bolje je popiti tabletu.

ČINJENICA:Iako tablete za spavanje ili za smirenje mogu pomoći u kriznim situacijama, korisno je upoznati se s nekim tehnikama smirivanja za situacije kad nam tablete nisu dostupna opcija, bilo zbog okoline u kojoj se nalazimo ili potencijalnih kontraindikacija. Uz to, propisani psihofarmaci često jesu uključeni u plan sustavne terapije osoba s nekim psihičkim poremećajima i efikasni su u suzbijanju simptoma. No, terapije mnogih poremećaja također uključuju i sustavnu psihoterapiju, unutar koje osoba stvara dugotrajni odnos sa psihoterapeutom te radi na sebi. U konačnici, plan terapije bi uvijek trebao biti individualiziran proces koji odgovara specifičnim potrebama osobe i okolnostima njene situacije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Obojimo život
Mitovi vs Činjenice o mentalnom zdravlju

Posljednje novosti

23.4.2024

Radionice na temu morskog otpada na plaži Batarija

više
18.4.2024

Radionica o morskom otpadu na plaži Jurkovica

više
15.4.2024

Eko akcija čišćenja morskog otpada iz komiške luke

više
Ostale aktualne novosti