16.4.2021

Nova knjiga Joška Božanića i Marine Marasović Alujević

Obavještavamo vas da je u izdanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu objavljena nova knjiga Joška Božanića i Marine Marasović Alujević, ilustrirana fotografijama Ive Pervana, Borisa Kragića, Dinka Božanića i Marine Marasović Alujević.

Naslov knjige, Toponimija otoka bivšega života - Svetac i Šćedro, sugerira ključni problem: odumiranjem života na malim otocima nestaje iz kolektivne memorije i toponimija, orijentiri u prostoru i vremenu koji su trajali stoljećima. U trenutku gašenja života ti otoci postaju tabula rasa bez tragova nekadašnjeg života sačuvanih u imenima lokaliteta. Bilježeći ta imena, autori su uspjeli trajno spasiti od zaborava ne samo onomastičku baštinu već i sjećanja sačuvana u kolektivnoj memoriji koja ova imena evociraju. Autori su na otoku Šćedru i Svecu pronašli zakopana jezična blaga – zaboravljene riječi, imena koja nas u ovoj monografiji, kao orijentiri vode do priča o otocima bivšeg života.

Čestitamo autorima,
poručuje Antonela Marić,
Prodekan za znanost i međunarodnu suradnju
Filozofski fakultet

Promotivna prodaja monografije za studente i sve zainteresirane bit će organizirana u predvorju Fakulteta u tjednu od 19. – 23. 04. 2021., od 11-13-00 sati.

Nova knjiga Joška Božanića i Marine Marasović Alujević

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
2.9.2023

Izvještaj o provedenoj akciji čišćenja uvale Duboka

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
Ostale aktualne novosti