23.12.2022

Pozitivan stres?

DISTRES vs EUSTRES

U općoj populaciji se termin „stres“ koristi za oznaku negativne pojave, dok je u stvarnosti ona adaptivna reakcija organizma da se prilagodi okolinskim uvjetima i povrati narušenu homeostazu. No, stres može biti pozitivan i negativan te je ova distinkcija važna jer se veže uz različita stanja i ishode organizma (National Research Council, 2008).

Kad je stres pozitivan naziva se eustres, a do njega dolazi kada nam predstavlja zadovoljstvo i kada procjenjujemo da su naši kapaciteti dovoljni da se suočimo sa stresorom. U tom slučaju, osoba ima veću motivaciju za suočavanje i pozitivnije procjenjuje situaciju.

Suprotno tome, negativni stres se zove distres, a njega najčešće izjednačujemo s terminom „stres“ u svakodnevnom govoru. Distres nastaje kad procjenjujemo da su naši kapaciteti nedovoljni za suočavanje sa stresorom ili je situacija van naše kontrole te njegova prolongirana prisutnost ima negativne utjecaje na naše psihofizičko stanje (National Research Council, 2008).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Autor naslovne fotografije: Jeshoots (Unsplash)

Obojimo život
Pozitivan stres?

Posljednje novosti

27.5.2023

Akcija čišćenja uvale Stonca (Vis)

više
26.5.2023

Akcija čišćenja uvale Mlin (Komiža)

više
18.5.2023

Akcija čišćenja - poziv

više
Ostale aktualne novosti