29.11.2020

Program KNIT A SQUARE _ CROATIA

Intervju s Draganom Martinis – voditeljicom institucije Dnevni boravak za starije

Dragana Martinis djelatnica je Dnevnog boravka za starije “Bašta”.
Provedba programa međugeneracijske solidarnosti: «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama» je Program koji se provodi temeljem Ugovora o suradnji Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Komiže.

Dragana Martinis s još dvije korisnice Dnevnog boravka, Margarita zvana Ita i Marija Bačikina te s pomoćnicom Fanitom Fiamengo već treću godinu za redom aktivno djeluju u sklopu hvale vrijednog programa: Knit a Square–Croatia. To je Grupa koja izrađuje kvadrate, kape i igračke za bolesnu i napuštenu djecu država južne Afrike, starosti od 3 do 9 godina.
Razgovarali smo s voditeljicom Draganom Martinis, dok su ostali prisutni također imali samo riječi pohvale vezane za akciju u kojoj sudjeluju.

Što je to Knit a Square Croatia? Koliko s već bavite s ovim programom unutar programa Dnevnik za starije “Bašta”?
Dnevni boravak “Bašta” je već treću godinu dio programa Knit a square Croatia. To je javna grupa, dok mi direktno surađujemo s Varaždinom i preko njih šaljemo ispletene kvadratiće u Južnoafričku Republiku. Akcija je pokrenuta u Južnoafričkoj Republici još 2008. te uspješno opskrbljuje djecu toplim dekama, odjećom i igračkama već 10 godina. Istovremeno sudjelujemo u projektima koji zahtjevaju istu aktivnost za najugroženije dijelove populacije u Hrvatskoj.
Članovi grupe izrađuju kvadrate (square) veličine 20x20cm, štrikane ili pletene. Svaki kvadrat mora imati ostavljenu nit od 50 cm koja će služiti za spajanje. Mogu se izraditi i cijele dekice dimenzije 100x140 cm. Administratori ove javne grupe kontroliraju izrađene predmete te ih šalju u Južnoafričku centralu Knit a Square. Tamo se kvadrati spajaju u dekice za djecu i distribuiraju djeci. Izrađivati se mogu i kape (opseg glave min 52 cm) te igračke. Materijal može biti bilo koje vrste, glavno da je topao (vuna, poliamid, akril). Za svaki kvadratić, kapu, igračku ili par dolaktica treba priložiti po 1 kunu za poštarinu do Južnoafričke Republike.

Na koji način ste se povezali s njima?
Tu grupu primjetili smo preko društvenih mreža, povezali se s njima putem Facebook stranice unazad 3 godine i od tada surađujemo.

Koliko ste kvadratića isplele vas 4 žene unutar ove tri godine?
Unutar prve ture koju smo poslali ispleteno je 250 komada kvadratića, 4 dječje kape i 2 igračke. Unutar druge ture ispleteno je 320 kvadratića a sad brojimo već 500-tinjak kvadratića koji će uskoro biti spremni za slanje u Varaždin, no važna je još jedna stavka u cijeloj priči a to je da za svaki kavdratić moramo još dodatno osigurati 1 kn te plus poštarina kako bi ovi kvadratići uopće došli do centrale Knit a square u Južnoafričkoj Republici.

Znači, ova četvorka volontira pletući te još donira novac kako bi kvadratići od kojih se rade dekice i prekrivači, uopće stigli u Južnoafričku Republiku i grijala afričku dječicu?
Da, u biti kad je sve ispleteno onda nastojimo osmisliti način da se sakupi dovoljna količina novca za slanje… čisto primjer, za ovaj put trebati će nam nekih 700-800 kn minimalno… ovisno koliko kavadratića uspijemo isplesti sa vunom kojom trenutno raspolažemo.

Na koji način ste do sada prikupljali novac za slanje ispletenih predmeta?
Dnevni boravak “Bašta” prije se nalazio na drugoj lokaciji gdje smo imali više prostora za korištenje. Sakupljali smo plastične boce gdje smo preko naknade za povrat ambalaže postepeno sakupljali dostatni novac koji je bio potreban da bi mogli prikupiti financijska sredstva za slanje ispletenih kvadratića.
Danas se zbog provedbe gradskih projekata, nalazimo u djeličku gradske zgrade koja nam nije na raspolaganju uvijek jer je to ipak polivalentan prostor, danas si ne možemo priuštiti skupljanje boca jer nemamo gdje sa njima. I to nas sad već počinje zabrinjavati na koji način ćemo poslati pletiva gore….ali, smisliti ćemo već nešto. Previše cijenimo rad ove grupe da bi nas 800 tinjak kuna zaustavilo u našim namjerama.

A odakle vam vuna, dopustit ću si pitanje, obzirom da primjećujem da ste sada pred kraj zaliha vune, tj još ovo što se nalazi u ovim kutijicama?
Nekada se puno plelo, mislim da je svako kućanstavo na otoku nekada imalo bar jednu osobu koja je plela ili kukičala.
Vunu smo prvotno potrošili kao ostatke naših kućanstava, a onda potom smo potrošili i ostatke vune naših prijatelja i prijatelja naših prijatelja. Imali smo i interno pozivanje na donacije vune, no sad smo baš pred kraj svih zaliha i po mojoj procjeni imamo za isplesti još nekih 30-40 kvadratića. Posljednji javni poziv preko oglasne ploče Grada Komiže nije se pokazao najproduktivniji, te je Zadnja donacija vune stigla iz samog Varaždina i sad smo i to iskoristile i potrošile.Uglavnom, sada opet mi njima šaljemo gotove kvadratiće. Znači, imamo dodatni trošak poštarine za slanje oni nama vunu a mi njima ispletene kvadratiće.

Smatram da ste dio jako pozitivne priče, te ovim putem pozivamo lokalno stanovništvo da se odazovu kod donacije vune kako bi se ova pozitivna priča nastavila i nadalje!

Po vašem mišljenju koliko prekrivača je otišlo iz Komiže u Južnoafričku Republiku?
Posjedujemo fotografije od dva prekrivača koja su otišla iz Komiže u Afriku. No to nije sva iskorištena roba, već biva iskorišten i svaki drugi pojedini kvadratić.

Što bi vas četri ženice poručile javnosti?
Sretne smo sa rezultatima koje postižemo svakim ispletenim kvadratićem, znajući da će jednog dana biti dio prekrivača za dijete koje trenutno nema ni jednog. Naša srca su ispunjena te pozivamo svo lokalno stanovništvo da se malkice senzibilira, da u ovim teškim vremenima za svakoga ponaosob, pridonesu bar s malo dobre volje, da nam se pridruže ako imaju vremena, da nas doniraju vunom ili nas financijski potpomognu sa malim simboličnim donacijama kako bi se ova aktivnost realizirala do kraja. Kako bi ovi kvadratići-prekrivači stigli do djece kojima su i namjenjena.

HVALA Dragana, Fanita, teta Ita i teta Marija na ovako lijepim i pozitivnim iskrama čime ste nam uljepšali dan, a za sve dodatne informacije i donacije obratite se na e mail adresu: bufasti@gmail.com (Dragana Martinis) – voditeljica programa u Komiži.

Uplate donacija mogu se izvršiti na:
Udruga Medenjak, Gajeva 15, Varaždin
OIB 71301895603
RBA HR7324840081106690271
Svrha Knit a Square Croatia


Program KNIT A SQUARE _ CROATIA

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
25.8.2023

Odgađanje akcije čišćenja uvale Duboka

više
Ostale aktualne novosti