28.4.2023

Radionica "Geostaza Biševo"

Učenici Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo iz Visa sudjelovali su na jednodnevnoj radionici u sklopu projekta "Obojimo život" koja je izvedena edukativno-istraživačkom šetnjom geostazom Biševo.

Radionica je započela u uvali Mezuporat na otoku Biševu gdje se nalazi polazna točka geostaze Biševo. Geostaza uključuje interpretaciju geološkog postanka otoka Biševa, objašnjenje tektonskog postanka geomorfološkog spomenika prirode Modra špilja, stijenske građe otoka Biševa kredne i paleogenske starosti sačinjene od raznih tipova vapnenaca te najmlađe sedimente na otoku – eolske pijeske, koji ispunjavaju uvale Porat i Salbunoru na zapadnoj obali otoka tvoreći prekrasne pješčane plaže, ali prekrivaju i središnja uzvišenja otoka te su ključan faktor u uzgoju poznate sorte vinove loze - biševskog Plavca malog.

Osim zanimljive geološke baštine otok Biševo odlikuje i bogata flora i fauna, kako u podmorju tako i na kopnu. Brojne specifične i endemične vrste ovog područja slikovno su i tekstualno opisane na edukativnim tablama duž biševske geostaze te su učenici bili u mogućnosti upoznati se s tim vrstama iako ih nisu imali prilike vidjeti u živo.

Otok Biševo malen je otok površine oko 6 kilometara četvornih sa svega 20ak stalnih stanovnika. Ovaj otok bez prometa i urbane buke, udaljen od vreve modernog života pravi je mali rezervat autohtonog mediteranskog bilja, oaza mira i jedinstvene geologije prepoznate čak od strane UNESCO-a, no isto tako je jedna velika učionica života idealna za bijeg od modernog stresa.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda,Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

Obojimo život
Radionica "Geostaza Biševo"

Posljednje novosti

14.12.2023

Potpisan sporazum s Ribarskom zadrugom Komiža

više
14.12.2023

Radionica za Dječji vrtić Komiža

više
12.12.2023

Radionica za OŠ Komiža u sklopu projekta "Komiška sabljarka"

više
Ostale aktualne novosti