13.10.2020

Think Green – ronjenjem do čistog okoliša – evolucija projekta

Think Green je ronilačko-ekološki projekt kojeg je ronilački klub „Roniti se mora“ pokrenuo nakon osnivanja, 2011. godine. Projekt Think Green doprinosi smanjenju zagađenja mora, rijeka i jezera provođenjem ronilačkih eko akcija, gdje se skuplja i zbrinjava nakupljeni otpad.

Kontinuiranim provođenjem ovog projekta provedeno je 19 ronilačkih eko akcija, od zagrebačkih jezera, pa sve do otoka Krka, Ugljana, Visa i Biševa.

U jubilarnoj desetoj godini osnivanja projekta Think Green smatramo da je potrebno i da možemo napraviti korak više za očuvanje, ne samo mora, rijeka i jezera, već i organizama i ekosustava. Nakon održanih ekološko-ronilačkih akcija, morsko dno, rijeke i jezera su u većini očišćene od krupnijeg otpada kao što su automobilske gume, štednjaci, perilice rublja, bicikli, akumulatori, plastične i staklene boce itd. Smatramo da je osim vađenja krupnog otpada s morskog dna, sada fokus potrebno skrenuti i na mikroplastiku te manje komade plastike, zaostalih mreža i drugih manjih predmeta koji mogu završiti u organizmima morskih životinja.

Prema UN-u u morima se nalazi 51 trilijun čestica mikroplastike, što je 500 puta više nego zvijezda u našoj galaksiji!

Mikroplastiku mogu progutati morske životinje nakon čega ona ulazi u prehrambeni lanac, a zatim dospijeva u hranu ljudi. Osim u hrani, ona je pronađena i u piću, uključujući i med, pivo i vodu iz slavine.

Iako se još ne zna točno kakve su posljedice za zdravlje ljudi, plastika često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve koji mogu biti štetni za životinje i ljude.

Rješenje Europske unije je strategija za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjena, a namjerna upotreba mikroplastike biti će ograničena, što je dobro u smislu daljnjeg onečišćenja.

Zbog velikog problema postojećeg onečišćenja i zagađenja ne samo mikroplastikom, već i ostalim manjim komadima plastike na dnu mora (kao što su komadići plastičnih ambalaža, čepovi, itd.), te nemogućnosti rješavanja istog organizacijom samo ciljanih ronilačkih eko akcija, Ronilački klub „Roniti se mora“ je osmislio rješenje u vidu evolucije (druge faze) Think Green projekta.

U tom smislu pokrenuli smo #BeAHeroThinkGreen inicijativu gdje je svako klupsko ronjenje ujedno i jedna mala ronilačka eko akcija, gdje se uz svako rekreativno ronjenje provodi čišćenje morskog dna, s posebnim fokusom na manje komade plastike koja najviše završava u organizmima morskih životinja, a koje najčešće prehranom završe i u ljudskom organizmu.

Svjesni smo da, iako je ovo mali korak u samom očuvanju i zaštiti naših morskih dobara, uz zajedničku akciju, on može postati značajan.

Stoga nam u provedbi ove faze projekta #BeAHeroThinkGreen inicijative pomažu naši dugogodišnji partneri National Geographic Hrvatska i Mares.

Za potrebe provedbe #BeAHeroThinkGreen inicijative osigurali smo posebne mash bagove - torbe za ronioce koji tijekom rekreativnog ronjenja mogu pokupiti manje komade plastike i ostalog otpada, a iza sebe ostaviti samo mjehuriće i čisto morsko dno za sve ostale ronioce i stanovnike morskih dubina.

Konačni cilj je da se u #BeAHeroThinkGreen inicijativu uključe i druge udruge kako bi broj samih sudionika ove inicijative bio što veći, što će na kraju rezultirati značajnijim smanjenjem manjih komada plastičnog otpada u našem moru, osiguravajući održivi razvoj i očuvanje Jadranskog mora.

Iz našeg dosadašnjeg iskustva u provođenju ronilačkih eko akcija, smatramo da jednom zajedničkom inicijativom i suradnjom ostalih udruga, ne samo iz Hrvatske već i okolnih zemalja, svi zajedno možemo puno više doprinijeti očuvanju našeg planeta.

Think Green – ronjenjem do čistog okoliša – evolucija projekta

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
25.8.2023

Odgađanje akcije čišćenja uvale Duboka

više
Ostale aktualne novosti