1.7.2022

UNESCO revalidacija 2022. godine

Kako bi se osiguralakvaliteta UNESCO-vih globalnih geoparkova oni podliježu temeljitoj revalidaciji svake četiri godine s ciljem ispitivanja njihovog funkcioniranja i kvalitete. Ove godine, četiri godine nakon prve evalucije vrši se prva revalidacija Geoparka Viški arhipelag. U sklopu revalidacije prema pravilima UNESCO globalne mreže geoparkova dva evaluatora posjetili su naš Geopark u periodu od 23.06. do 28.06.2022. kako bi potvrdili kvalitetu Geoparka Viški arhipelag kao UNESCO-vog Globalnog geoparka.

Evaluatori dr.sc. Dan Alexandru Grigorecsu, profesor emeritus sa Odsjeka za geologiju i geofiziku Sveučilišta u Bukureštu i Stéphane Legal, paleontolog iz UNESCOV-og globalnog Geoparka Luberon u francuskoj Provansi na temelju izvješća o napretku, samovrednovanju i ocjeni napretka Geoparka Viški arhipelag izvršili su terenske inspekcije na području Geoparka. Terenske inspekcije uključivale su posjet geomorfološkim spomenicima prirode Modra špilja, Medvidina špilja, otok Brusnik i Zelena špilja, značajne krajobraze Stiniva i otok Ravnik, otoke Biševo, Svetac i Palagruško otočje te geostaze Komiža, Vis-Rukavac i Biševo. Na otoku Biševu evalutorima je posebno predstavljen novi posjetiteljski centar u sklopu stare biševske škole te novi krak biševske geostaze u sklopu koje je uređen i bivši vojni podzemni kompleks na rtu Gatula.

Evalutorima je predstavljena tradicijska i kulturna baština Viškog arhipelaga kroz predstavljanje knjige Insula Ultima prof.dr.sc. Joška Božanića i manifestaciju „Noć srdela“ na kojoj im je prezentiran i GeoFood projekt Geoparka Viški arhipelag uz kušanje tradicionalnih ribljih specijaliteta i poznatih viških i biševskih vina Plavac mali, Vugava bijela i Palagružonka. Evaluatori su svoj posjet završili pregledom dokumentacije Geoparka Viški arhipelag te savjetima za poboljšanje i napredak u budućem radu i djelovanju Geoparka. Na temelju izvješća o terenskoj procjeni evaluatora, Geopark Viški arhipelag može dobiti od komisije UNESCO globalnih geoparkova takozvani „Zeleni karton“ koji označava ispunjavanje kriterija te ostaje UNESCO-ov globalni geopark u sljedećem četverogodišnjem razdoblju ili takozvani „Žuti karton“ koji označava da Geopark više ne ispunjava kriterije te će upravljačko tijelo Geoparka biti obaviješteno da u roku od dvije godine poduzme odgovarajuće korake nakon čega u slučaju neispunjavanja tih koraka prijeti takozvani „crveni karton“ koji znači da Geopark gubiti status UNESCO-vog globalnog geoparka.

Ocjenu komisije UNESCO globalnih geoparka očekujemo u rujnu ove godine.

 

GEOfood
UNESCO revalidacija 2022. godine

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
2.9.2023

Izvještaj o provedenoj akciji čišćenja uvale Duboka

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
Ostale aktualne novosti