13.7.2021

Važnost zaštite i očuvanja pomorske baštine

Odrađeno je prvo predavanje sa temom „Važnost zaštite i očuvanja pomorske baštine“ u sklopu projekta GROP. Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko – dalmatinske županije u 2021. godini.

Da li ste znali da je gajeta falkuša 2 puta sudjelovala na Regati storica koja postoji od 1899 g. i koja se održava u Veneciji svake prve nedjelje u rujnu?

Da li ste znali da je davne 1593. g., 12. lipnja, na znak topovskog hica sa netom sagrađene tvrđave Komune s komiške rive krenula regata 74 falkuše sa ukupno 370 ribara? Ovaj podatak svjedoči o najstarijoj jedriličarskoj regati na svijetu i nalazi se u manuskriptu Liber Comisie koji se čuva u župnom uredu u Visu.

Ove i brojne druge zanimljivosti vezane uz najstarije regate na svijetu, očuvanje i zaštitu maritimne baštine ispričao nam je na jučerašnjem predavanju prof. Joško Božanić. Predavanje je održano u okviru projekta "Grop" čiji glavni cilj je očuvanje, zaštita i promocija pomorske baštine otoka Visa.

Pratite nas i pridružite nam se na sljedećem predavanju prof. Joška Božanića u Srpnju u Visu.

Važnost zaštite i očuvanja pomorske baštine

Posljednje novosti

4.9.2023

Radionica "Morski otpad"

više
29.8.2023

Poziv za akciju čišćenja uvala Duboka projekt Pogled na more - edukativni punktovi otoka Visa

više
25.8.2023

Odgađanje akcije čišćenja uvale Duboka

više
Ostale aktualne novosti