Autor:
L. Schmidt

Otok Vis - Čist i ispod površine

Ponosni smo što je INA na ovogodišnjem natječaju za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša, prirode i klime „Zeleni pojas“ odabrala projekt Geoparka Viški arhipelag „OTOK VIS - ČIST I ISPODPOVRŠINE“ te će omogućiti nabavu speleološke opreme potrebne za istraživanje i čišćenje speleoloških objekata na otoku Visu.

INA – Zeleni pojas 2022

Nositelj projekta: Geopark Viški arhipelag

Kratak opis: Zahvaljujući svojoj specifičnoj geološkoj građi otok Vis ima vlastite, no zbog klimatskih promjena vrlo ograničene količine pitke podzemne vode. Zbog šupljikavosti karbonatnih stijena viški vodonosnik podložan je onečišćenju s površine, napose kroz špilje i jame koje se koriste kao ilegalna odlagališta otpada.

Cilj projekta i očekivani rezultat: Cilj ovog projekta je evidentirati sve onečišćene speleološke objekte na području viškog arhipelaga, definirati stupanj onečišćenosti i vrstu otpada u njima, organizirati čišćenje tih objekata, adekvatno zbrinuti otpad te u konačnici kroz razne radionice, izložbe i predavanja educirati lokalno stanovništvo i mlade o štetnosti i opasnosti odlaganja otpada u speleološke objekte.

Sufinancirano sredstvima INA d.d.: 25.000,00 kn

Razdoblje provedbe: 5.2022. – 11.2022.

Kontakt: geopark@geopark-vis.com

Projekt je sufinanciran sredstvima INA d.d. kroz natječaj INA Zeleni pojas 2022

No items found.

Aktualne vijesti vezane uz projekt

22.11.2022

Izložba fotografija speleoloških objekata UNESCO geoparka Viški arhipelag

više
9.11.2022

Akcija čišćenja jame na Lušku bardo i špilje Brojkovica

više
Pogledaj sve aktualne novosti