9.11.2022

Akcija čišćenja jame na Lušku bardo i špilje Brojkovica

Dana 8. studenog 2022. godine su u sklopu projekta "Otok Vis - čist i ispod površine" očišćene jama kraj planinarskog doma Sveti Andrija poviše Visa (Jama na Lušku bardo) i špilja Brojkovica kraj ceste na ulazu u Komižu. U čišćenju su sudjelovali predstavnici HGSS Split  i HGSS-Stanica Split - Ispostava otok Vis , HPD Hum Vis, Javne ustanove More i Krš te Geoparka Viški arhipelag. Projekt financira INA u sklopu inicijative "Zeleni pojas" kojoj je cilj zaštita okoliša, prirode i klime.

Iz relativno plitke jame na "Lušku bardo" kraj planinarskog doma Sveti Andrija izvučeno je nekoliko stotina kilograma raznog komunalnog otpada kao što su bačve, gume, žice, razna plastična ambalaža, limenke, tekstil, staklo... Nakon što je uklonjen otpad s dna jame otkriveno je takozvano "lažno dno" što upućuje da je jama još dublja, no daljnje istraživanje jame bit će predmet nekih narednih projekata.

Očišćena je i mala špilja Brojkovica uz cestu na ulazu u Komižu u kojoj je nađeno svega nekoliko kilograma otpada, uglavnom stakla.

Čistoća speleoloških objekata na otoku Visu od izuzetne je važnosti zbog podzemne vode koja se koristi za vodoopkrbu cijelog otoka.

Hvala svim sudionicima na ovom projektu i u ovoj akciji čišćenja te se nadamo da će ovakvih akcija u naredno vrijeme biti još.

Projekt je sufinanciran sredstvima INA d.d. kroz natječaj INA Zeleni pojas 2022

Otok Vis - Čist i ispod površine
Akcija čišćenja jame na Lušku bardo i špilje Brojkovica

Posljednje novosti

23.4.2024

Radionice na temu morskog otpada na plaži Batarija

više
18.4.2024

Radionica o morskom otpadu na plaži Jurkovica

više
15.4.2024

Eko akcija čišćenja morskog otpada iz komiške luke

više
Ostale aktualne novosti