Autor:
Ivo Pervan

Planet Brusnik

Otok Brusnik nalazi se oko 13 NM (oko 23,5 km) od Komiže u pravcu zapad-jugozapad. Iako površinom malen, svega 0,049 četvornih kilometara, Brusnik je specifičan zbog svoje geološke, prirodne, kulturne i povijesne baštine. 1951. godine zaštićen je kao geološki spomenik prirode zbog magmatskog porijekla stijena od kojih je građen, što predstavlja veliku rijetkost na Jadranu budući da su otoci Jadranskog mora građeni uglavnom od karbonatnih stijena – vapnenca i dolomita. Otok Brusnik i otok Jabuka jedini su jadranski otoci građeni od magmatskih stijena, konkretno dijabaza.

Brusnik je otok koji „raste“. Konglomerate od oblutaka sa paleo-žala nalazimo sve do samog vrha otoka, što ukazuje na recentno izdizanje otoka. Brusničko žalo čine sive valutice dijabaza raznih veličina koje su u podmorju obrasle algama, čime ovo jedinstveno mjesto na Jadranu poprima izvanzemaljske kolorite.

Otok Brusnik pripada ekološkoj mreži NATURA 2000, a od 2019. zaštićen je UNESCO oznakom kao dio UNESCO Geoparka Viški arhipelag.

Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport

Nositelj projekta: Geopark Viški arhipelag

Kratak opis: Brusnik je jedinstven spomenik ribarske arhitekture koji je nedovoljno kulturno valoriziran, a projekt „Planet Brusnik“ doprinijet će promociji i očuvanju sveukupne baštine kroz izradu edukativnih materijala, poticanjem kulturnog stvaralaštva kroz dvodnevnu edukativnu radionicu tradicionalne vještine suhozidne gradnje, a poseban turistički doživljaj bit će plovidba sudionika radionice tradicionalnom komiškom lađom - gajetom falkušom.

Cilj projekta i očekivani rezultat: Cilj ovog projekta je očuvanje i valorizacija kulturne baštine kroz edukaciju i revitalizaciju suhozidnih objekta na otočiću Brusnik.

Ukupni iznos projekta: 33.753,53 kn

Sufinancirano sredstvima Splitsko dalmatinske županije: 7.000,00 kn

Razdoblje provedbe: 7.2022. – 9.2022.

Kontakt: geopark@geopark-vis.com

Projekt Planet Brusnik je sufinanciran sredstvima Splitsko-dalmatinske županije
No items found.

Aktualne vijesti vezane uz projekt

4.10.2022

Planet Brusnik radionica suhozidne gradnje

više
28.9.2022

Radionica Planet Brusnik

više
Pogledaj sve aktualne novosti