Autor:
Luka Martinis

GEOfish

Ministarstvo poljoprivrede - Uprava ribarstva dodijelila je bespovratna sredstva u iznosu od 289.365,05 kn za provedbu GEOfish projekta u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014-2020, nakon uspješne prijave na Flag-Škoji natječaj u sklopu Mjera 1.1. "Dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture". Projekt će se provoditi na području otoka Visa, a fokusirat će se na povezivanje sektora ribarstva i turizma, valoriziranje ribe kao sirovine, tradiciju i održivo gospodarenje ribolovnim resursima.

Europski fond za pomorstvo i ribarstvo

Operativni program Pomorstvo i ribarstvo 2014.- 2020.

Naziv projekta: GEOfish

Voditelj projekta: Geopark Viški arhipelag

Kratak opis:  GEOfish projektom valorizira se jedan od najstarijih resursa viškog arhipelaga. Riba, kao sirovina te kao proizvod, dodatno će se vrednovati GEOfood brandom. GEOfood je internacionalni brand UNESCO Geoparkova i temelji se na povezivanju hrane s geobaštinom. Provodi ga 29 svjetskih geoparkova na 5 različitih kontinenata. GEOfood brandom se ističe važnost i nastanak sirovine, proizvoda i/ili jela u restoranima te se utvrđuje njihova poveznica s geobaštinom. Nakon provedenog istraživanja vrsta riba, staništa i sl., te održane trodnevne edukativno-informativne manifestacije i okruglog stola, otok Vis će postati bogatiji s ponudom jela temeljenih na ribi i ribljim proizvoda. Projektom je predviđena kulinarska radionica s polaznicima viške ugostiteljske srednje škole koji će tako dobiti priliku učiti o pripremi ribljih specijaliteta od eminentnih kulinarskih stručnjaka. Projekt će svojim aktivnostima doprinijeti učinkovitom upravljanju ribljim resursima i zaštiti prirodne (geološke) baštine.

Cilj projekta i očekivani rezultat: GEOfish projektom ostvarit će se povezivanje sektora ribarstva i turizma, valoriziranjem ribe kao sirovine koja je od isključive važnosti za ribarstvo na području Viškog arhipelaga, tradiciju i daljnje održivo gospodarenje ribolovnim resursima.

Ukupna vrijednost projekta: 294.349,42 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15% - 43.404,76 HRK) i iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (85% - 245.960,29 HRK).

Razdoblje provedbe: 2.2022-12.2022

Kontakt: geopark@geopark-vis.com

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge Geopark Viški arhipelag.

No items found.

Aktualne vijesti vezane uz projekt

29.9.2022

GEOfish manifestacija

više
11.4.2022

Započele pripreme za istraživanje bioraznolikosti riba Viškog arhipelaga

više
Pogledaj sve aktualne novosti