Tko želi znati više

PEGAJUOLI SA GARGANA NA SVECU

Godine 1760. obitelj Foretić s otoka Biševa organizirala je na otoku Sveti Andrija fabriku smole. Bio je to pravi industrijski pogon (la fabbrica della Pegola Spagna) koji je ova imućna i poduzetna obitelj s otoka Biševa organizirala na ovom šumovitom pučinskom otočiću (G. Novak 1952: 181). Katran, koji se dobivao suhom destilacijom borove luči te sirova borova smola bili su dragocijeni proizvodi ovog otoka za venecijanska brodogradilišta u kojima su se ti proizvodi koristili za premazivanje oplate brodova. Za taj poduhvat doveli su Foretići na Svetac dvadeset pegajuola – skupljača smole iz Peschici na poluotoku Gargano. Kako svjedoči isti dokument1, ti su proizvodi bili veoma traženi jer su bili kvalitetniji od katrana i smole u Napuljskom Kraljevstvu (per opinione de' Corispondenti erano considerate di qvalità migliori di qvelle dal Regno di Napoli). Međutim, zbog neracionalne eksploatacije šume na otoku Svecu, ovaj je pogon propao. Šuma je u nekoliko godina bila devastirana i proizvodnja se morala obustaviti.

Do danas ostao je toponim na Svecu koji svjedoči o eksploataciji borove smole. Lokalitet Corno zemja mjesto je koje je dobilo naziv po crnim naslagama čađe i pepela iz peći za dobivanje katrana suhom destilacijom od smoljive borovine.

Bilo je to vrijeme kada se na otoku, koji je čitav bio crkveno vlasništvo, nastanjuje porodica Zanchi. Da li je predak te buduće brojne obitelji Zanchi sa otoka Sveca bio među tim pegajuolima iz Peschici, navedeni dokument ne potvrđuje. Ali izvjesno je da prekinuti kontinuitet života, koji obilježava potonuće gajete falkuše pune crijepa za pokrivanje kuće obitelji Felonda, uspostavlja porodica Zanchi koja je do nedavno jedina nastanjivala ovaj nepristupačni i surovi pučinski otok.

Autor: Joško Božanić